Óvjuk meg a közigazgatásban dolgozók egészségét!

A COVID-19 járvány második hullámában a közigazgatásban dolgozók is fokozott fertőzésveszélynek vannak kitéve,hasonlóanaz egészségügyben, az oktatásban és a szociális ágazatokban dolgozókhoz.

Read more: Óvjuk meg a közigazgatásban dolgozók egészségét!

Levél az ÖGB-nek

Read more: Levél az ÖGB-nek

Sajtóközlemény

GINOP-5.3.5-18-2019-00128

A HVDSZ 2000 és a KÉZMŰ Közhasznú Nonprofit Kft. együttműködése keretében felkészülés a foglalkoztatást érintő változásokra, a foglalkoztatási válsághelyzetek megelőzésére és a válsághelyzetek kezelésének módjaira a "C" – feldolgozóipar bútorgyártás

2020. október 22.

Read more: Sajtóközlemény

Sajtóközlemény

GINOP-5.3.5-18-2019-00128

2020. október 26.
Összefoglaló az eddigi eseményekről

Read more: Sajtóközlemény

MASZSZ – SZEF -ÉSZT közös nyilatkozata

A szakszervezeti szövetségek támogatják a Színház- és Filmművészeti Egyetem munkavállalóinak és hallgatóinak harcát. Három konföderáció, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) részt vesz az SZFE október 23-ára meghirdetett vonulásos megemlékezésén.

Read more: MASZSZ – SZEF -ÉSZT közös nyilatkozata

Szilveszter - Budapesti Operettszínház

Csárdáskirálynő
2020. december 31. 15:00 vagy 2020. december 31. 19:00

Read more: Szilveszter - Budapesti Operettszínház

ÉSZT, MASZSZ, SZEF, LIGA közös tiltakozás

Az ÉSZT, a MASZSZ, a SZEF és a LIGA tiltakozik az Egészségügyi szolgálati jogviszony törvény miatt

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) és a LIGA szakszervezetek (LIGA) tiltakoznak a már kihirdetés előtt álló Egészségügyi szolgálati jogviszony törvény beterjesztésének módja és annak tartalma miatt.

Read more: ÉSZT, MASZSZ, SZEF, LIGA közös tiltakozás

1. Külföldről történő hazaérkezés után (házi) karantén esetén, a vele egy háztartásban élő rokonok is kötelezettek e karanténba vonulni? Mi a munkajogi teendő, milyen ellátásra jogosult a munkavállaló?

A karanténba kerülő munkavállalók

Szeptember 1-jével az országok színek szerinti besorolása megszűnt. Míg ezt megelőzően a munkavállalók viszonylagos szabadsággal utazhattak külföldre, onnan korlátozások nélkül utazhattak haza, hogy a szokásos munkavégzésüket szabadságukat vagy külföldi kiküldetésüket követően folytassák, addig jelenleg a külföldről történő visszaérkezés magyar állampolgárként is kötelező karanténidőszakkal, esetleg viszonylag költséges teszteléssel jár együtt. Az átmeneti időszakban a munkáltató intézkedéseinek megválasztásakor javasolt a méltányos mérlegelés elve [a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) 6. § (3) bekezdés] alapján eljárni, a munkavállaló munkavégzési kötelezettségének teljesítésére irányuló szándékára figyelemmel lenni. Ennek megfelelően javasolt különbséget tenni, hogy a munkavállaló korábban, akkor még szabadon látogatható zöld besorolású zónába utazott ki annak reményében, hogy hazautazáskor korlátozásokra nem kell számítani, vagy a dolgozó már kiutazásakor is tudta, hogy hazatérését követően járványügyi elkülönítésre kell számítania, melynek következtében munkavégzési kötelezettségét nem tudja majd teljesíteni.

Read more: A járványügyi intézkedések miatti távollét munkajogi és társadalombiztosítási kérdések és válaszok